Onze troeven

Onze troeven

Onze troeven: Door al die jaren zo intens met een kleurrijk en talrijk palet van hondenrassen bezig te zijn, hebben we een duidelijke visie kunnen neerzetten over het fokken van de voor ons perfecte beauceron.

Het karakter is een eerste aandachtspunt: 
Een beauceron moet vrij en frank zijn. Het woord ‘vrijmoedig’ vind je in andere beschrijvingen. Al mijn honden waren tot nu toe vrije, vrolijke en open honden. Ze moeten stabiel zijn van karakter, helemaal niet vals, angstig of agressief. Je moet er kunnen op rekenen. Je moet ze overal kunnen meenemen …
De socialisatie of sociabilisatie speelt hierbij een grote rol. De fokker moet hierbij een goede start maken en het is ook zijn of haar taak om de toekomstige eigenaars van een pup heel goed in te lichten daaromtrent. Deze mensen moeten weten waaraan ze beginnen. Ze moeten die socialisatie heel grondig doorzetten. Ze moeten beseffen dat het wel wat inspanning vraagt om deze soms ook eigenwijze herder op te voeden en te trainen, dat het niet stopt in de eerste maanden. We willen hen daarbij echt helpen.

Het uiterlijk is een tweede punt:
Al maanden zijn we bezig met het bestuderen van de rasstandaard en het bekijken en beoordelen van beaucerons,  het praten met bevriende fokkers. Gewoon om de details te leren opmerken en wat mooi is en gewenst te kunnen onderscheiden van wat niet hoeft of kan. Sommige mooie en schitterende honden zijn niet altijd ‘correcte beaucerons’.  Het is niet gemakkelijk om dit objectief te beoordelen. 
De kleuren en de aftekening: Ik vind het altijd een beetje jammer dat een ‘golden retriever’, die in zijn naam ‘golden’ draagt, bijna niet meer te zien is in zijn oorspronkelijke kleur, goud. De meeste golden retrievers, zelfs diegene die schoonheidsprijzen wegkapen, zijn bijna helemaal wit.
Zo vind ik het ook een spijtige zaak dat een ‘bas-rouge’, een roodkous, zoveel zwart in zijn poten heeft, dat het rode bijna niet meer te zien is en dat zijn mooie aftekening soms ver te zoeken is. Vooral bij sommige echte werklijnen wordt daar minder belang aan gehecht.
Zijn bouw: Verder willen we de echte rustieke herder in het zijaanzicht en het vooraanzicht van een beauceron behouden. Hoewel de oren nu niet meer gecoupeerd worden, moet er nog steeds een echte herderskop te zien zijn. We mogen niet neigen naar een hond die meer op een rottweiler lijkt met zijn bollere schedel en korte snuit,  of naar een dobermann met zijn te fijne bouw. 
Wij hopen pups af te leveren die de veelzijdigheid van een beauceron alle eer aan doen. Ze moeten zowel kunnen dienen voor show, voor werk- en sporthond in vele disciplines en ze moeten zich in een gezin kunnen handhaven.